Nová budova v Karlíně

V Karlíně vyrostla opět nová kancelářská budova. Již je ani nepočítám, protože Karlín po povodních v roce 2002 zaznamenává opravdu realitní boom. Tehdy jsem odhadoval, že tato čtvrť bude opět „k nastěhování“ po 20-ti letech, tedy po roce 2022. Na svém odhadu stále trvám, i když jsem měl o podobě nového Karlína lepší představy.

Budovy, které tady rostou jako houby po dešti vůbec nezapadají do „koloritu“ této čtvrti. Karlín byl původně velmi příjemná čtvrť. Byl pojat poměrně velkoryse. Ulice zde připomínají svojí šíří spíše třídy či bulváry a domy mají kouzlo začátku 20. století. Některé budovy si svojí krásou nezadají s krásnými domy na Vinohradech apod.

Nové moderní budovy však původní kouzlo Karlína ničí. Vůbec nechápu architekty, jak mohou navrhovat domy, které jsou umístěné jak pěst na oko. To, že tyto stavby schvalují úřady, se moc nedivím, protože všichni známe pozadí takovýchto schvalování. Zde nejde o „blaho“ čtvrti, ale o osobní příjem úředníků. Ale slovo architekt mi díky těmto stavbám již dávno nedává tu úctu, jakou mělo v minulosti.

Budovu, kterou zde ukazuji bych rozhodně k žádnému podnikání nedoporučil. Vůbec nezapadá do svého okolí. Je velmi agresivní až „drzá“. Stejné energie bude vytvářet. Tyto energie se pak promítnou i do vašeho podnikání. Věřím, že dlouhodobě se zde firmám dařit nebude a ani kariéře jednotlivých zaměstnanců. Firmy zde budou mít velmi nerovnoměrný vývoj. Bude u nich vládnout větší flutkurace a nestabilita.

20150121_162304

Pokud se i vy rozhodujete o přestěhování firmy do podobných budov, které neladí s okolím, pak si uvědomte, že jejich nepříznivá energie bude stejně nepříznivě působit na vaše podnikání. Možná vám to zní „přehnaně“, ale úspěch firmy do velké míry závisí na kvalitě prostředí, kde podniká. Ne nadarmo si velké a úspěšné firmy velmi pečlivě vybírají své „adresy“ a typy budov, které si pak staví.

Napsat komentář